Πρωτομαγιά

O πέμπτος μήνας του έτους και ο τρίτος της Άνοιξης πήρε το όνομά του από τη μητέρα του Ερμή Μαία . Σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στο το χωριό μας την ημέρα αυτή - 1η του Μάη - συνήθιζαν οι ανύπαντρες κοπέλες του χωριού, τα χαράματα να πηγαίνουν στο πηγάδι και να παίρνουν "το αμίλητο νερό" αποφεύγοντας οποιαδήποτε συνάντηση για να μη μιλήσουν – χαιρετηθούν με κανέναν .

Στη φωτ. βλέπουμε το πηγάδι του χωριού κοντά στο σπίτι του Ανδρέα ΧΡΥΣΟΜΠΟΛΗ και του Τάκη ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ όπως είναι σήμερα μετά την αποκατάσταση που δεν έχει τελειώσει ακόμη αν και έχουν περάσει μερικά χρόνια απο την έναρξη των εργασιων !!!!!!!!!


Το αμίλητο νερό το ξαναπίνουν στον κλήδονα, στις 24 του Ιούνη , στα γενέθλια του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου . Εξάλλου στις 8 του Μάη , που είναι πάλι η γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου , το βράδυ της παραμονής , γίνονται όλα τα συμβολικά για την απαλλαγή από το κακό . Ο Μάης θωρείται μήνας τής μαγείας , γιατί το όνομά του αρχίζει από " Μ " . Γι’ αυτό και το Μάη δε γίνονταν γάμοι , για να μην είναι μαγεμένοι !!! Τα παιδιά έφτιαχναν στεφάνι από το βράδυ της παραμονής , με λουλούδια από τους κήπους και τα χωράφια ,και το κρέμαγαν στην αυλόπορτα ή στο μπαλκόνι του σπιτιού . Αυτό το στεφάνι το έκαιγαν στη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Κλήδονα . "Ο Μάιος μας έφθασε εμπρός βήμα ταχύ ας τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή...".

Καλό μήνα σε όλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου