Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης
Ήταν Τρίτη , σαν σήμερα , 29 Μαΐου του 1453 και στην Κωνσταντινούπολη -  απ' άκρη  σ' άκρη -
<< Η Πόλις Εάλω >> ακούστηκε . Η Πόλη των Πόλεων ,η Βασιλεύουσα έπεσε στα χέρια των Τούρκων .  Ας παρακολουθήσουμε όμως χρονολογικά τα γεγονότα που προηγήθηκαν .


Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1040. National Geographic .


Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1180. National Geographic .
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1360. National Geographic .

1430 29 Μαρτίου: Οι δυνάμεις του Οθωμανού Σουλτάνου Μουράτ Β΄ καταλαμβάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης και εξανδραποδίζουν τον πληθυσμό της . Λίγο αργότερα ο Σινάν κυριεύει αμαχητί  τα Ιωάννινα . Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος καταλαμβάνει την Πάτρα και προσαρτά τα εδάφη της Αχαΐας στο Δεσποτάτο του Μυστρά .
1438 . 9 Απριλίου : Αρχίζει στη Φεράρα της Ιταλίας η ομώνυμη Σύνοδος των εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης με στόχο την άρση του Σχίσματος του 1054 . Στη Σύνοδο ,  η οποία αργότερα θα μεταφερθεί στη Φλωρεντία , θα μετάσχει και ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Η΄. Αν και αποφασίζεται η ένωση των δύο εκκλησιών , η ανθενωτική μερίδα της Κωνσταντινούπολης υπερισχύει και τελικά ανατρέπει την αρχική απόφαση .
1442.Ο αδελφός του αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄ Δημήτριος Παλαιολόγος πολιορκεί την Κωνσταντινούπολη με τη  βοήθεια οθωμανικών στρατευμάτων .
1444. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ανοικοδομεί τα τείχη του Εξαμιλίου .
1446. Ο Μουράτ Β΄ εισβάλλει στη Νότια Ελλάδα και καταλαμβάνει το τείχος του Εξαμιλίου.
1448 . Ο Μουράτ  Β΄ νικά τον Ούγγρο αντιβασιλιά  Ιωάννη Ουνιάδη στο Κοσσυφοπέδιο . Η εκκλησία της Ρωσίας γίνεται αυτοκέφαλη .
 Πεθαίνει ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄. Τον διαδέχεται στο θρόνο ο αδελφός του Κωνσταντίνος ΙΑ δεσπότης του Μορέως.

1449 6 Ιανουαρίου : Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφεται στο Μυστρά Αυτοκράτορας του Βυζαντίου ( Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος ) από τον τοπικό Μητροπολίτη .Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι στέψη εκτός Κωνσταντινούπολης και χωρίς την παρουσία του Πατριάρχη είχε ξαναγίνει πριν από χίλια έτη . Στις 12 Μαρτίου ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έφτασε στην Κωνσταντινούπολη με τις γαλέρες του . 

1451  .Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος  παρά τις αναμφισβήτητες ικανότητές του , ήταν αδύνατο να καταφέρει να σώσει την Πόλη . Απέναντί της , στο Πέραν , υπήρχε μια αποικία της Γένοβας που είχε παραμείνει ουδέτερη .  Ζητάει βοήθεια από τον Πάπα Νικόλαο Ε΄ για να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο τουρκικό κίνδυνο . Συγχρόνως υπόσχεται εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Φεράρας – Φλωρεντίας για την ένωση των Εκκλησιών . 

1451 Φεβρουάριος .Πεθαίνει ο Σουλτάνος Μουράτ Β΄ και τον διαδέχεται στο θρόνο ο Μωάμεθ Β΄.Ο νέος Σουλτάνος έδειξε αμέσως τις προθέσεις του . Πρωταρχικός στόχος του ήταν η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης .

1452  . Η Κωνσταντινούπολη ταυτιζόταν με την ίδια την Βυζαντινή Αυτοκρατορία . Οι Οθωμανοί Τούρκοι την περιέβαλαν από παντού και η κατάληψή της ήταν αναμενόμενη . Η οποιαδήποτε βοήθεια από την Δύση δεν θα είχε παρά πρόσκαιρα αποτελέσματα , εάν δεν αποσκοπούσε στην εκδίωξη των Οθωμανών από το Βαλκανικό χώρο . Οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες θεωρούσαν πως αρκούσε η ένωση των Εκκλησιών για να έρθουν χιλιάδες σταυροφόροι .Στην κρίσιμη αυτή στιγμή η βοήθεια της Δύσης υπήρξε ισχνή και ανεπαρκής . ένας από αυτούς που έσπευσαν σε βοήθεια ήταν ο γενουάτης πολεμιστής  Ιουστινιάνης . Όμως , η υπεροπλία των Τούρκων σε έμψυχο ( αναλογία 10 προς 1) και άψυχο υλικό ήταν συντριπτική .  






Η βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1452 .National Geographic .

Οι θέσεις των Βυζαντινών και των Τούρκων στην Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.National Geographic .
1452 τέλη Αυγούστου . Οι Τούρκοι  τελειώνουν την ανέγερση  στην ακτή του Βοσπόρου του φρουρίου Μπογάζ  Κεσέν Χισάρ ή Ρούμελη- Χισάρ , με σκοπό να αποκλείσουν και από τη θάλασσα την Κωνσταντινούπολη  . Η άρση του Σχίσματος και η ένωση των Εκκλησιών που ανακοινώνονται στην Κωνσταντινούπολη δημιουργούν ένταση εξαιτίας της αντίδρασης των ανθενωτικών .

1453  29 Μαΐου : Οι Οθωμανοί Τούρκοι υπό την ηγεσία του Μωάμεθ  Β΄με την γενική επίθεση της 29ης Μαΐου ημέρα Τρίτη   καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη έπειτα από πολιορκία . Στη διάρκεια των μαχών σκοτώνεται ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος . Καταλύεται η Βυζαντινή Αυτοκρατορία χίλια εκατό και πλέον χρόνια μετά την ίδρυσή της . Ακολούθησαν φοβερές σφαγές και λεηλασίες . Αυτό επιτάχυνε την πτώση και των υπόλοιπων ελεύθερων περιοχών  .
Το Τουρκικό πυροβολικό μπροστά στην Κωνσταντινούπολη . Μικρογραφία χειρογράφου ( Κωνσταντινούπολη, Βιβλιοθήκη Τοπκαπί). ΥΠΕΘΟ Βιβλίο Ιστορίας Β΄Λυκείου.


                                                     Το Βυζάντιο μετά την Άλωση

1454 .6 Ιανουαρίου : Ο Γεννάδιος  Σχολάριος  γίνεται  Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης . Ιδρύεται η Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη . Οι Βενετοί καταλαμβάνουν τις Βόρειες Σποράδες .
1456 . Οι Τούρκοι κυριεύουν την Αθήνα . Ο Βενετοί  εδραιώνουν  την παρουσία τους στη Β.Δ. Πελοπόννησο .
1460. Ο Δεσπότης του Μυστρά Δημήτριος Παλαιολόγος παραδίδει το δεσποτάτο του Μυστρά στους Οθωμανούς Τούρκους  
1461 . Οι Τούρκοι καταλύουν την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας .

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Στις αρχές του 14ου αιώνα η ραγδαία προέλαση των Οθωμανών στα Βαλκάνια ανάγκασε τον αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄Παλαιολόγο να ζητήσει βοήθεια απο τη Δύση και τελικά να εισπράξει αισθήματα συμπάθειας και θαυμασμού ! Ο διάδοχός του Ιωάννης Η΄Παλαιολόγος επικέντρωσε την προσπάθειά του για βοήθεια στον Πάπα , αποφασισμένος να κάνει κάθε είδους υποχώρηση ( 1054 : Το Σχίσμα των δύο εκκλησιών ) προχώρησε στη Σύνοδο Φεράρας - Φλωρεντίας ( 1438-1439)αποδεχόμενος την πλήρη υποταγή της Ορθοδοξίας στην Καθολική Εκκλησία . Ο βυζαντινός λαός όμως δεν αποδέχτηκε τις Συμφωνίες αυτές και ξέσπασαν ταραχές που πήραν την μορφή εμφυλίου πολέμου !! Οι οπαδοί του Παλαιολόγου πήραν το όνομα Ενωτικοί και οι άλλοι που δεν ήθελαν την ένωση , Ανθενωτικοί. Το εχθρικό λαικό αίσθημα κατά των Λατίνων συμπυκνώνεται στη φράση του Μεγάλου Δούκα Λουκά Νοταρά όταν πληροφορήθηκε την Ένωση : << Είναι προτιμότερο να δώ να κυριαρχεί στην αγορά της Πόλης το φακιόλι των Τούρκων παρά η καλύπτρα ( Τιάρα ) των Λατίνων >> . Αρχηγός των Ανθενωτικών αναδείχτηκε ο καλόγερος και θεολόγος Γεννάδιος ο Σχολάριος που έγινε ο πρώτος Πατριάρχης της Τουρκοκρατίας !! Αυτός ήταν ο πραγματικός αρχηγός και επηρέαζε τις λαικές μάζες και τους καλογέρους. Με πρόσχημα την " Ορθοδοξία " και την " Πίστη " επιδίωκε να σώσει τις ιδιοκτησίες και τα προνόμια των μοναστηριών και του κλήρου .

      Διαγραφή