19 Μαΐου – Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
                                                    (1916 1923 )







ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ .Η Ελληνική ονομασία μετέπειτα : Μαύρης Θάλασσας.
ΠΟΝΤΟΣ -: Νοείται η παράλια περιοχή πέριξ του Εύξεινου Πόντου , κυρίως δε των Νοτίων Παραλίων, στο Βορειοανατολικό τμήμα της Μικράς  Ασίας , σε βάθος έως 150 χλμ εντός της χερσονήσου , ανατολικά έως το Βατούμι , δυτικά έως την Ινέπολη , έκτασης 140.000 χλμ2 περίπου .
Ρωμ(έ)οι ή ΠΟΝΤΙΟΙ : έλληνες του Πόντου . Ίδρυσαν τις πρώτες πόλεις πέριξ του Ευξείνου Πόντου  πριν από 30 αιώνες ( έως τότε του  Άξενου Πόντου ).Αυτόχθων ελληνικός πληθυσμός της περιοχής , συμπαγής έως το 1924.
Ο Ελληνισμός του Πόντου συνεισέφερε στην πρόοδο και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας με πολλές ιστορικές προσωπικότητες και έργα . Από το Χρυσόμαλλο δέρας και την αργοναυτική εκστρατεία , τον Προμηθέα και την Κολχίδα , τις Αμαζόνες και πολλά άλλα της Μυθολογικής περιόδου , έως το βασίλειο των Μιθριδατών , τον φιλόσοφο Διογένη , τον πρωτεργάτη της αναγέννησης Βησσαρίωνα , τον Στράβων , τους Κομνηνούς , την Φιλική Εταιρεία για την απελευθέρωση της Ελλάδας και πολλά άλλα των ιστορικών χρόνων .
Το 363-63 π.Χ.στον Πόντο υπήρχε το Βασίλειο των Μιθριδατών . Αργότερα ο Ιστορικός Πόντος αποτέλεσε σημαντικό τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας . Μετά την διάλυση του Βυζαντίου διατηρήθηκε ως αυτόνομη Αυτοκρατορία με πρωτεύουσα την Τραπεζούντα (Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας , δυναστεία των Κομνηνών , 1204-1461).Το μόνο Ελληνικό κράτος με ιστορία ζωής 14ων αιώνων – οργανωμένο αυτόνομα ή ως τμήμα του Βυζαντίου . Η αρχαιολογική , πολιτισμική και πληθυσμιακή σφραγίδα του είναι και σήμερα σε όλα τα παράλια του Ευξείνου Πόντου , ιδίως στα Νότια , Βόρεια και Ανατολικά . Προσέφερε στην Χριστιανοσύνη την πλειοψηφία των Αγίων και των Μαρτύρων . Περιοχή με τα αρχαιότερα μνημεία και Μοναστήρια , διατηρούσε πολύ προχωρημένο εκπαιδευτικό σύστημα . Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας είναι το τελευταίο Ελληνικό , Βυζαντινό κράτος που καταλήφθηκε από τις ορδές των Οθωμανών το 1461.

Ο Πόντος σήμερα . Είναι η πιο βασανισμένη και καταπιεσμένη από την Τουρκική βαρβαρότητα περιοχή . ίσως η μόνη στον κόσμο , όπου και σήμερα ο χριστιανισμός πρέπει να είναι κρυφοχριστιανός για να μη διωχθεί . Τόπος , όπου στον 20ο αιώνα , μετά από μακραίωνη καταπίεση , υλοποιήθηκε από τους Τούρκους η πρωτοφανούς βαρβαρότητας γενοκτονία κατά των Ελλήνων . Το 1916-1923 εκατοντάδες χιλιάδες γυναικόπαιδα , άνδρες και γερόντια δολοφονήθηκαν με βασανιστικούς θανάτους . Περίπου ο μισός επίσημα καταγεγραμμένος ελληνικός πληθυσμός . Ήταν χριστιανοί και έλληνες , γι αυτό έπρεπε να αφανιστούν. . Στις 19 Μαΐου 1919 ο Κεμάλ Μουσταφά (Ατατούρκ )αποβιβάζεται στην Αμισό  (Σαμψούντα )για να αποτελειώσει το δεύτερο στάδιο της γενοκτονίας .Επισήμως 353.000 νεκροί , αλλά είναι πολύ περισσότεροι .



 Είναι η μοναδική περιοχή στην Μικρά Ασία όπου ο άμαχος πληθυσμός , απομονωμένος από τον υπόλοιπο πολιτισμό , αντιστάθηκε ηρωικά στην γενοκτονία από τους βαρβάρους . Ο πόντος πολέμησε εντελώς μόνος του  για την επιβίωση και την ελευθερία . Άντρες γυναίκες μαζί . Όσοι σώθηκαν έφυγαν σε γειτονικές χώρες ως πρόσφυγες  (Ευρώπη – ΗΠΑ – Ρωσία και αλλού ). Πίσω άφησαν χιλιάδες νεκρούς .
Από το 1914 μέχρι το 1923 , το Ελλαδικό κράτος και η Διεθνής Κοινότητα στην πλειοψηφία της εγκατέλειψαν αβοήθητους τους Έλληνες ,Ασσύριους και Αρμένιους  και άφησαν τους Τούρκους να εκτελέσουν ανενόχλητοι το αποτρόπαιο έγκλημά τους εις βάρος των χριστιανικών πληθυσμών . ήταν οι πρώτες συστηματικές γενοκτονίες 
Πατρογονικά εδάφη , πόλεις και  Ναούς χιλιετιών . ένα μεγάλο τμήμα ενσωματώθηκε στον απελευθερωμένο Ελλαδικό χώρο και συνέβαλλε και συμβάλλει σημαντικά στην πορεία της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας . Μη ξεχνούμε ότι μέχρι και σήμερα έρχονται ελληνικές οικογένειες Ποντίων από την πρώην Σοβιετική ένωση
Το Κράτος μας το 1994 καθιέρωσε επίσημα την 19-Μαίου  ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με καθυστέρηση δεκαετιών
Φέτος εορτάζεται η 94η επέτειος με προγραμματισμένες εκδηλώσεις μνήμης σε όλη τη χώρα . Στην Αθήνα έγινε επίσημη αλλαγή Προεδρικής φρουράς με δύο Εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι την τιμημένοι φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη .



                        Στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν .ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου