Αγροτικές Κινητοποιήσεις στην περιοχή των Γαργαλιάνων 


Γαργαλιάνοι Μπρίσκειος Βιβλιοθήκη 


Τις μέρες που πέρασαν οι αγρότες της περιοχής των Γαργαλιάνων , της Πύλου αλλά και της ευρύτερης περιοχής συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις .








Ως η μεγαλύτερη σε όγκο κινητοποίηση που έχουν πραγματοποιήσει οι αγρότες στην Αθήνα, χαρακτήρισαν οι συμμετέχοντες στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Πλατεία Βάθη της 19-2-2013 , με τις εκτιμήσεις αστυνομικών πηγών να κάνουν λόγο για περισσότερα από 5.000 άτομα. Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με πορεία προς την Βουλή. Αντιπροσωπεία των αγροτών επιδίωξε συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά το προεδρείο απουσίαζε και οι αγρότες παρέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο γραφείο του κ. Μεϊμαράκη. Μικρή ένταση σημειώθηκε όταν μικρή ομάδα αγροτών, και ενώ είχε αποχωρήσει ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων, επιχείρησε να ρίξει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, που είχε τοποθετήσει η αστυνομία έξω από τη Βουλή, και απωθήθηκε από τα ΜΑΤ.
Στο μεταξύ τέσσερις προτάσεις, που φιλοδοξούν να δώσουν λύση στα φορολογικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των αγροτών, κατέθεσαν δεκατέσσερις βουλευτές της ΝΔ, που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Οι προτάσεις αυτές είναι:
1) Έκπτωση φόρου εισοδήματος 2100 ευρώ όπως ακριβώς ισχύει και για τους ελευθέρους επαγγελματίες που εκδίδουν τιμολόγια σε έναν μόνο προμηθευτή ή σε μέχρι τρεις, με τον τζίρο σε έναν από τους τρεις να αποτελεί τουλάχιστον το 70% του συνολικού τζίρου του επαγγελματία.
3) Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του συνολικού κόστους ασφάλειας υγείας και σύνταξης όπως ακριβώς ισχύει για όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες από φέτος.
4) Το φορολογητέο εισόδημα να μοιράζεται αναλογικά στα απασχολούμενα μέλη (συγγενείς 1ου βαθμού) της οικογένειας, όταν για κάθε ένα από τα μέλη το αναλογούν εισόδημα που προκύπτει από τις αγροτικές εργασίες αποτελεί τουλάχιστον το 70% του συνολικού εισοδήματος που δηλώνει.
2) Συνυπολογισμό στο κόστος των παραγόμενων προϊόντων όλων των εξόδων που πραγματοποιούνται ακριβώς για την παραγωγή των εν λόγω αγροτικών προϊόντων όπως: έξοδα για πετρέλαιο κίνησης αγροτικών μηχανημάτων, ηλεκτρική ενέργεια για πότισμα και άντληση υδάτων, ενέργεια από άλλες πηγές για θέρμανση θερμοκηπίων, αναλώσιμα είδη πλαστικά κ.λ.π., συντηρήσεις μηχανημάτων και παγίου εξοπλισμού, έξοδα μεταφοράς πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, παροχής υπηρεσιών από τρίτους όπως όργωμα κ.α., αδειών και άλλων συμβουλευτικών εργασιών από γεωπόνους, ασφάλειες κλπ, γενικά πρώτες ύλες σπόρους κ.α., έξοδα υποδοχής φιλοξενίας αλλά και έρευνας αγοράς για διάθεση των προϊόντων κ.α. τόκοι επαγγελματικών δανείων κίνησης (καλλιεργητικά δάνεια) ή παγίου εξοπλισμού, αποσβέσεις παγίων, μηχανημάτων και κινητών κτιρίων - αποθηκών κ.λ.π. όπως ακριβώς ισχύει για τους ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες όλων των υπολοίπων κλάδων. Ο αγώνας των αγροτών δεν τελείωσε αλλά συνεχίζεται . Την Παρασκευή 21-2-2014 συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη της Πελοποννήσου κ. ΤΑΤΟΥΛΗ . Από δημοσιεύματα στον αγροτικό τύπο επιλέγουμε  λίγα  από την συνάντηση 

«Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνικός αυτοματισμός στη χώρα βάζοντας απέναντι στην κοινωνία τη μεγάλη οικογένεια της αγροτικής οικονομίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος ΤΑΤΟΥΛΗΣ  κατά την υποδοχή των εκπροσώπων των αγροτών στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου .

«Μακριά από μικροσκοπιμότητες, επιφυλακτικότητες και ιδιοτελείς αντιλήψεις εξαρχής φωνάζαμε ότι η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να στηριχτεί σε μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς με μακρύ ορίζοντα απόδοσης. Αντίθετα, άποψή μας ήταν ότι ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας με μικρές και έξυπνες επενδύσεις μπορεί να προσφέρει μεγάλες και γρήγορες αποδόσεις» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ανακοίνωσε ότι θα φέρει το ψήφισμα των αγροτών στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε με ομόφωνη απόφαση να ενισχύσει τον αγώνα τους.
Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία επανασύστασης πολιτικών αλλά και φορέων της αγροτικής οικονομίας, όπως οι Συνεταιρισμοί και εξέφρασε τη λύπη του γιατί η κυβέρνηση ενώ είχε ανακοινώσει την επανόρθωση των συνεταιριστικών δομών δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα.
«Χωρίς υγιείς συνεταιρισμούς δεν μπορεί να υπάρξει φερέγγυα πολιτική για την αγροτική οικονομία, ιδίως μάλιστα όταν η παγκοσμιοποίηση αναγείρει νέα ζητήματα, όπως στην υγιεινή των τροφίμων και στην κινητικότητα της αγοράς των σπόρων» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και χαρακτήρισε κρίσιμο το ρόλο των Συνεταιρισμών στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας.
Ανέφερε τέλος ο Περιφερειάρχης ότι με εντολή του στελέχη της Περιφέρειας θα βρίσκονται δίπλα στον αγώνα των αγροτών.


«Είμαστε ξεκάθαρα ταγμένοι με την πλευρά αυτών που υγιώς υποστηρίζουν ότι η αγροτική οικονομία είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα της προσπάθειας της χώρας για έξοδο από την κρίση» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης τονίζοντας την ανάγκη ολοκληρωμένης προσέγγισης των ζητημάτων και «όχι αποσπασματικές και μονομερείς ενέργειες». 
Ο πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου των αγροτών κ. Παναγιώτης Πεβερέτος έθεσε υπόψιν του Περιφερειάρχη, της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη κας Νικολάκου και των Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ. Στρατηγάκου, Ρουμελιώτη και Στεφανόπουλου, τα αιτήματα των αγροτών για απόσυρση του φορολογικού νόμου, των φόρων για τα αγροκτήματα και βοσκοτόπια, για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για το πάγωμα των χρεών και για τη μη τροποποίηση του κώδικα τροφίμων και ποτών και ζήτησε την ενίσχυση του αγώνα τους από την Περιφέρεια.
Εκτός του κ. Πεβερέτου τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου, οι οποίοι έθεσαν επιπλέον ζητήματα, όπως του ελέγχου της αγοράς των σπόρων, της μείωσης της παραγωγής των εσπεριδοειδών, αλλά και της «παραπληροφόρησης για τον αγώνα τους από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ».

Μερικές φωτογραφίες από το ρεπορτάζ στην πλατεία των Γαργαλιάνων










Στο ρεπορτάζ μας στη συνέχεια  σταματήσαμε στην ωραία Πύλο .






Πλατεία της Πύλου 



Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι μετά από τις κινητοποιήσεις στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε η τροποποίηση των διατάξεων της εγκυκλίου (ΠΟΛ 1281/2013. ΦΕΚ 3367Β΄/31.12.2013) για την απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών του ειδικού καθεστώτος. Σύμφωνα με όσα αναφέρει απαλλάσσονται, από 1.1.2014, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των 15.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:

Απαλλάσσονται, από 1.1.2014, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., σύμφωνα με το άρθρο 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), όπως ισχύει, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των πέντε χιλιάδων (5.000).
Σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω κριτηρίων, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. και οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με δυνατότητα μη τήρησης απλογραφικών βιβλίων, εφόσον δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων. Όσοι αγρότες πληρούν ένα από τα κριτήρια αυτά και δεν ασκήσουν την επόμενη διαχειριστική περίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προ-προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου. Επί μεταβίβασης δε, των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η υποχρέωση για τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων καταλαμβάνει τους αγρότες με εναπομείναντα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης πάνω από το προβλεπόμενο όριο (5.000 ευρώ και άνω). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου